Lova Blom från Nyköping är den sjätte tjejen någonsin att tävla i TV-pucken. Foto: Otilia Bogen

Lova Blom tävlar i TV-pucken – sjätte tjejen någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Sex eller sju dagar i veckan sliter Nyköpingsbon Lova Blom i rinken eller på gymmet. Nu har det gett utdelning. På torsdag är hon en av 22 sörmlänningar som tävlar i TV-pucken – och den enda tjejen i årets turnering.

Att spela med bara killar är Lova Blom van vid. I hennes lag, Nyköpings hockey ungdom, är de bara två tjejer.

– Jag gillar att spela med killar. Det går snabbt och är tufft, säger hon.

TV-pucken

Siktet inställt på turneringen

Ända sedan hon började med hockey vid fem års ålder har siktet varit inställt på att bli uttagen till TV-pucken, en anrik hockeyturnering där lagen sätts samman av de bästa 15-åringarna i en region. Det är en turnering för killar men tjejer är inte uteslutna. Vid uttagningen gäller dock samma villkor som för manliga spelare, och under de 60 åren som TV-pucken funnits har bara en handfull tjejer i hela Sverige fått en plats.

– Att spela TV-pucken har varit mitt mål sedan jag började med hockeyn. Att jag nu har nått det känns jättebra, säger Lova Blom.

Tjejer får egen TV-puck

Nästa år görs evenemanget om och får en separat turnering för distriktslag med tjejer som spelas samtidigt. Syftet är att ge de hockeyspelande tjejerna lika mycket uppmärksamhet och tv-tid som killarna.

Tjejerna som tagits ut till TV-pucken

1994: Erika Holst, Halland

2002: Frida Nevalainen, Västerbotten

2003: Jenni Asserholt, Örebro

2005: Pernilla Winberg, Skåne

2017: Tindra Holm, Västerbotten

2018: Lova Blom, Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-pucken

Mer i ämnet