• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesvägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Frusna elever tuggar varma hamburgare vid LRF:s grill utanför Gripenskolan i Nyköping. Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

Köttaktion orsakade kritikstorm

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) protest mot köttfria onsdagar på en skola i Nyköping har upprört många. I socala medier rasar nu debatten.

Det är tidningen Dagens Media som uppmärksammat LRF i Nyköpings pr-kupp att dela ut hamburgare på Gripenskolan köttfria onsdag.

På frågan om varför man inte kan ha en köttfri dag i skolan svarade Lovisa Norberg, medlem i LRF och den som anordnar hamburgarutdelningen:

– Det kan man väl ha, det är inte det vi är emot. Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga. De har ett väldigt stort järnbehov och jag tror inte att man alltid tänker på flickorna. De har kommit i skymundan för de ställer sig inte upp och skriker direkt.

Uttalandet om att man skulle bli snygg av kött har orsakat starka reaktioner på Facebook och Twitter.

Förnekar citatet

Till SVT Östnytt som är på plats i Nyköping och LRF:s aktion säger Lovisa Norberg att hon blivit felciterad och att hon inte alls sagt så som tidningen skriver.

Hon menar att hon uttalade sig generellt om vikten av kött som proteinkälla för unga som växer. Särskilt om köttet är närproducerat och ekologiskt.

Inga fler hamburgar-aktioner

Helena Jonsson är ordförande för LRF.

– Tjejer kan bli snygga på många sätt men det är ett olyckligt citat. En sund kost är naturligtvis viktig men hur människor ser ut och vad som är snyggt, det kan inte kopplas till kosten, säger hon till TT.

– Vi har inget emot att människor äter vegetariskt men det behövs en bredare debatt.

LRF:s kupp fick också stor uppmärksamhet, några fler hamburgerstånd i framtiden tror dock inte Helena Jonsson är aktuellt.

– Det är viktigt att diskussionen breddas men jag tror inte det blir nödvändigt.

Kritikstorm

Östnytts utsända team rapporterar att det inte rasar någon debatt på själva den fysiska platsen för köttaktionen. Huttrande skolbarn springer ut och slukar en varm hamburgare med jämna mellanrum.

Men på webben och i sociala medier är inte kritiken mot LRF nådig.

Några kommentarer från Twitter:

Helena Leander, miljöpolitisk talesperson för MP, skriver: ”LRF:s vegovägran blev inte precis bättre av argumentet att tjejer behöver kött för att bli snygga.”

Journalisten Annika Hamrud: ”LRF vill propagera för svensk mat men lyckas få folk tro de propagerar mot vegetarisk mat. Inte så lyckat”

Och på LRF:s Faceboooksida strömmar kommentarerna in:

”PINSAMT LRF! Att påstå att en måste äta kött för ”att bli snygg”, det är så dumt så jag vet inte vad.”

”HUR kan ni undanhållit oss den livsviktiga informationen att man blir snygg av kött?! Jag har liksom varit vegetarian i snart 20 år! Buhu fatta vilken puma jag kunde varit om jag bara vetat! *lurad & onödigt ful*”

Tidningen Dagens Arena skriver på sin redaktionsblogg: ”LRF försöker i dag kuppa Nyköpingsskolornas köttfria dag genom att dela ut hamburgare. Det känns lagom fräscht. Särskilt när köttätandet har ökat med 40 procent sedan 1990-talet och köttkonsumtionen skulle behöva minska av hänsyn till vår miljö. Men fine, LRF har all rätt att lobba för sina intressen.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.