Tofta skjutfält under övningen Aurora sommaren 2017. Foto: arkivbild/Tomas Oneborg/SvD/TT

Lumparkompisar döms för intrång på Tofta skjutfält

Publicerad

Två gamla lumparkompisar i 70-årsåldern, varav en från Nyköping, har dömts för att ha kört in på Tofta skjutfält på Gotland, ett område som är militärt skyddsobjekt.

Inför att Gotlands regemente P18 återuppstod den 1 januari 2018 beslutade Försvarsmakten att Tofta kasernområde ska vara skyddsobjekt.

Därför åtalades de två männen som en dag i juli 2019 åkte in med bil på området. De hade gjort värnplikten tillsammans på P18 för 50 år sedan och ville därför åter göra ett besök tillsammans, enligt uppgifter vid rättegången.

Polisen larmades

De upptäcktes av byggnadsarbetare som arbetade på området och som slog larm till Försvarsmaktens gruppchef, som kontaktade polisen.

Enligt männen uppmärksammade de inte att att området, som saknade stängsel och grindar, var skyddsobjekt.

De döms av Gotlands tingsrätt till dagsböter och i förhållande till deras inkomst blir summorna 7 700 kronor respektive 21 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.