Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbredd användning av lustgas som berusningsmedel i Katrineholm: ”Kan vara en inkörsport”

Utbredd användning av lustgas i Katrineholm: ”Kan vara en inkörsport”

Uppdaterad
Publicerad

Lustgas som berusningsmedel blir allt vanligare bland unga, enligt polisen i Katrineholm. Områdespolisen Pirjo Svegreus menar att användning av lustgas kan vara en inkörsport till tyngre preparat och att mörkertalet är stort.

Polisen i Katrineholm går nu ut med att man på flera platser där ungdomar brukar vara i Katrineholm, Flen och Vingåker hittar lustgaspatroner. Och trots att det inte är olagligt att använda lustgas så ser polisen detta som ett problem.

Inkörsport till droger

Områdespolis Pirjo Svegreus menar att det utöver hälsorisker såsom syrebrist och försvagning av kroppens skyddsreflexer även kan vara en inkörsport till andra droger.

– Vi har en god tillgång på narkotika i hela samhället idag. Så har man en gång provat att göra det här så kanske en kompis bjuder på en joint eller en tablett, och då är steget dit mycket kortare, säger Pirjo Svegreus.

Anledningen till att fynd efter lustgasanvändning har blivit en angelägenhet för polisen är bland annat för att skolor och vaktmästare kontaktar dem när de hittar rester i form av lustgaspatroner och ballonger.

Ser bara en liten del

Pirjo Svegreus tror dock att polisen bara får kännedom om en bråkdel av den användning som sker.

– Eftersom det här inte är olagligt på något sätt så tror jag att vi har ett jättestort mörkertal, säger hon.

I klippet visar områdespolis Pirjo Svegreus en av de platser där de brukar hitta rester från lustgasanvändning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.