Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nytt järnvägsmuseum i Oxelösund har fokus på klassiska TGOJ-tågen

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan föddes de första planerna på ett järnvägsmuseum i Oxelösund. I sommar slog det upp portarna och erbjuder besökaren en rejäl vandring genom den moderna tåghistorien.

Med en ungefärlig längd på 350 meter breder det nyöppnade museet ut sig ordentligt efter spåren i centrala Oxelösund. Den 4 juni öppnades det och har blivit verklighet tack vare otaliga ideella arbetstimmar från medlemmarna i FSVJ, Föreningen Sörmlands veteranjärnväg.

Museets innehåll kretsar kring TGOJ-tågen som under många år hade en framstående roll i järnvägsnätet.

Ekonomisk stöttning från EU-fonden Leader och Riksantikvarieämbetet har gjort tillbyggnaden av bland annat spår och en stor vagnshall möjligt. Som ett prov har museet haft öppet på söndagar under sommaren och totalt har drygt 500 besökare hittat till museet.

– Vårt mål är att vi ska kunna ha öppet mer under nästa sommar, säger FSVJ:s ordförande Kai Tamminen.

I klippet ovan: Häng med på en rundtur i Oxelöunds järnvägsmuseum.

Fakta: Der här var TGOJ

TGOJ var ett järnvägsbolag, verksamt mellan åren 1897 och 2010.

Förkortningen står för ”Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösunds järnvägar”. Det bildades från början med syfte att frakta järnmalm på sträckan från Grängesberg till järnverket i Oxelösund.

Så småningom köptes TGOJ upp av konkurrenten SJ och ägdes senare av logistikföretaget Green cargo, där TGOJ införlivades och upphörde att existera 2010.

Källa: Oxelösunds järnvägsmuseum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.