M och S bildar majoritet i Gnesta

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna har enats om att bilda ett majoritetsstyre i Gnesta kommun.

Därmed blir Gnesta den tredje kommunen i Sörmland som väljer att samarbeta över blockgränserna.

I dag presenterades det nya styret som innebär att Socialdemokraterna lämnar sina gamla samarbetspartners Miljöpartiet och Vänsterpartiet och istället bildar majoritetsstyre med Moderaterna.

Tillsammans fick de bägge partierna 57 procent av rösterna i kommunalvalet i Gnesta – Socialdemokraterna 30 procent och Moderaterna 27 procent – och 18 (nio var) av de 31 som finns i kommunfullmäktige.

– Vi har inte valt att göra oss av med någon, vi har valt att ingå ett starkt nytt samarbete för nästa mandatperiod. Det är baserat på det läge vi befinner oss i parlamentariskt och de frågor som vi som parti har för avsikt att driva, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind (S).

Hur kommer det sig att ni valt just Moderaterna?

– Vi har sedan valet fört samtal med flera partier och känt att det är i den här konstellationen som vi har bäst förutsättningar att ta oss an Gnestas utmaningar under de kommande åren. Vi har en stor samsyn kring många av de viktigaste utvecklingsfrågorna och det är det som har gjort att vi känner att det känns bra att ge oss in i det här, säger Johan Rocklind (S).

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.