Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför majoriteten stoppar vindkraftparken i Näshulta i klippet. Foto: TT/SVT

Majoriteten stoppar 290 meter höga vindkraftverk utanför Eskilstuna: ”Håller inte”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen vindkraftspark på Stora Uvberget i Näshulta utanför Eskilstuna, det meddelade den politiska majoriteten under fredagen. Anledningen är bristande dialog med boende i området och ljusföroreningar som vindsnurrorna skulle innebära.

– Man kan inte ha en dålig dialog och samtidigt bygga de högsta vindkraftverken i Europa, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Planerna på en vindkraftspark i området har funnits sedan 2020, av företaget RES Renewable. Om planerna hade blivit verklighet hade de stått på ett 230 hektar stort skogsområde norr om Näshulta kvarn, som kallas Stora Uvberget.

Vindkraft i Sörmland

I slutet av januari inledde Länsstyrelsen i Uppsala en tillståndsprövning av planerna, som nu stoppas av kommunen.

Vill se annan plats

Jimmy Jansson (S) är inte negativ till de rekordhöga vindsnurrorna i sig, utan snarare till platsen där de planeras.

– Det kanske finns områden där färre blir berörda eller till havs, till exempel. Sen kan man titta på annan typ av vindkraft närmare stadsmiljöer, säger Jimmy Jansson.

Oväntat besked

Vindkraftbolaget RES renewable Norden AB, som ligger bakom planerna, säger till SVT att beskedet kom som en överraskning.

– Vi visste inte om det här. Det är tråkigt att vi inte fick möjlighet att pröva det här i en formell process, säger Tobias Bogeskär som är ansvarig för landbaserad vindkraften i Norden.

Tobias Bogeskär menar att man har fört dialog med de boende i området:

– Men självklart ska vi titta på detta, vi tar till oss kritiken, säger han.

Att vindkraftverken som företaget ansökt om är så pass höga beror på att det är lättare att begränsa sin ansökan än att utöka om det skulle behövas, menar Tobias Bogeskär.

– Vi visade vad vi tror är rimligt och möjligt på den platsen, men det betyder inte att det skulle bli så i slutändan, säger Tobias Bogeskär.

Hör varför majoriteten stoppar vindkraftparken i Näshulta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sörmland

Mer i ämnet