I klippet ovan berättar Oskar Forsum varför informationsmötet hålls. Foto: TT

Uppmaningen inför sommaren: ”Undvik att simma eller åka båt bland sjögull”

Publicerad

Boende runt Mälaren uppmanas inför sommaren att inte simma eller åka båt bland sjögull eftersom att det riskerar att öka spridningen av den invasiva växtarten. I ett informationsmöte som hålls på onsdagskvällen kommer boende att informeras vad de kan göra för att minska spridningen.

– Vi vill sprida kunskap, säger Oskar Forsum, natur- och vattensamordnare på Eskilstuna kommun.

Det är länsstyrelserna i Sörmland och Västmanland samt kommunerna Eskilstuna, Västerås, Kungsör och Köping som håller i projektet för att bekämpa sjögull i Mälardalen.

Under det senaste året har sjögull minskat med drygt 2 000 kvadrameter, det visade den senaste inventeringen i den västra delen av Mälaren.

– Det är ett begränsningsarbete och vi försöker minska spridningen, säger Oskar Forsum.

Runt 120 fotbollsplaner

Men det finns fortfarande gott om sjögull i Mälaren. Enligt en utredning finns det cirka 60 hektar i Arbogaån, det motsvarar runt 120 fotbollsplaner. I Mälaren finns det strax över sju hektar. Oskar Forsum menar att mer resurser behövs för att kunna bekämpa växtarten.

– Det är betydligt mer sjögull som vi skulle vilja bekämpa som vi inte ha resurser till.

I klippet ovan berättar han varför informationsmötet hålls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.