Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulf Krath är ordförande i Malmköpings IF, en förening med anor. 1917 grundades föreningen av läraren Ernst Amling. Foto: SVT

Malmköpings IF är i ekonomisk kris – vill att kommunen räddar föreningen

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsföreningen Malmköpings IF befinner sig i en ekonomisk kris och vädjar nu till kommunen om hjälp för att ortens enda fotbollsklubb ska överleva.
– Man tänker bara, hur fan ska det bli?, säger Ulf Krath, ordförande för Malmköpings IF.

290 000 kronor i mer bidrag eller att Flens kommun tar över hela Malmköpings IF:s anläggning, det är de två alternativ som föreningen nu hoppas på när man sökt efter ett tillfälligt stöd hos kommunen. Samtidigt är Malmköpings IF den idrottsförening som får mest bidrag av alla i Flens kommun.

– Det går inte att jämföra vår anläggning med andra. Det är bara vi i kommunen som har en konstgräsplan och den blir dyrare att driva, säger Ulf Krath.

Konstgräsplan för miljonbelopp

I juni 2014 var den efterlängtade konstgräsplanen på Malmahedens IP klar. Efter att styrelsen i över ett års tid försökt få kommunen att finansiera planen, och fått nej, bestämde man sig för att göra det på eget bevåg.

– Rent sportsligt var det rätt beslut, hade vi inte haft den här planen hade vi inte haft den verksamhet som vi har idag. Men den blev för dyr, säger Ulf Krath.

Konstgräsdrömmen blev kostsam

Men även om konstgräsplanen gett flera möjligheter att träna utomhus är planen enligt Malmköpings IF en stor anledning till de ekonomiska problem som föreningen dragits med de senaste fyra åren.

Föreningen lyckades få igenom konstgräsdrömmen med hjälp av miljonlån från banken, bidrag från Allmänna arvsfonden, Sisi, Svenska fotbollförbundet och privatpersoner. Summan landade på 6,1 miljoner kronor.

Men hur har ni skött er ekonomi?

– Vi var för optimistiska när vi byggde den här planen. Det var för dyrt och de pengarna fanns inte, man har skjutit fram skulder konsekvent under många år.

Sagt upp alla anställda

Idag är föreningen skyldig banken 2,2 miljoner kronor och har flera skulder till en rad olika företag. Föreningen har även haft en skatteskuld hos Kronofogden. För att försöka få föreningen att gå runt har man kakförsäljning och man har även sagt upp alla anställda.

För att ta sig ur krisen hoppas nu föreningen på kommunens hjälp. Frågan ska tas upp i kommunfullmäktige i början av november

– Det finns två alternativ, antingen tar man över anläggningen eller hjälper oss tillfälligt, eller så försvinner föreningen, säger Ulf Krath.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer