Oxelösunds kommun får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Mamma dömdes för barnadråp – Ivo kritiserar kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas dömdes en kvinna i Oxelösunds kommun för barnadråp efter att ha tagit livet av sitt eget spädbarn. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kommunen för bland annat brister i hur socialtjänsten hanterade ärenden som gällt familjen.

Enligt Ivos utredning har socialtjänsten haft flera uppgifter om att det kan ha förekommit våld i familjen, men inte utrett detta tillräckligt. Kommunen hade flera inkomna orosanmälningar gällande kvinnans andra barn.

Bristfälliga skyddsbedömningar

Nu har Ivo gått igenom kommunens hantering av de olika ärenden som gällt familjen och hittat flera brister. Bland annat ska kommunens omedelbara skyddsbedömningar av barnen varit bristfälliga och kommunen har inte skaffat tillräckligt med information för att kunna göra rätt bedömningar.

Passivitet i handläggningen

Socialtjänsten i Oxelösund kritiseras även för att inte alltid ha pratat med de berörda barnen eller gett dem relevant information.

Ivo skriver i sin bedömning att utredningen av barnens situation tagit för lång tid utan att skäl angivits och att ”denna brist på skyndsamhet och passiviteten i handläggningen är anmärkningsvärd.”

Kommunen har till 6 maj på sig att besvara Ivo:s kritik och lämna in en åtgärdsplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer