En man fick fel blod när han behandlades på Nyköpings lasarett. Nu anmäls händelsen till Ivo. Foto: Marcus Ericsson/TT

Man behandlades med fel blod på Nyköpings lasarett

Publicerad

En man i övre medelåldern fick fel blod när han behandlades på Nyköpings lasarett. Nu anmäls händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Mannen kom in akut till lasarettet med en pågående magblödning och lågt blodvärde. Enligt anmälan till Ivo behövde mannen en större mängd nytt blod och han började behandlas tidigt.

Senare upptäckte en sjuksköterska att mannen fick fel blod. Blodpåsen stämde inte överens med patientens ID, det var däremot rätt blodgrupp. 

Blodpåsen ska ha kopplats bort från mannen så snart felet upptäcktes. Personalen ska sedan haft honom under observation och enligt anmälan påverkades inte mannens mående, med undantag för ett hudutslag som kan ha haft samband med att mannen fått fel blod. 

Mannen avled senare

Under en operation upptäcktes det att mannen hade en akut bukspottskörtelinflammation som ledde till att flera organ fungerade sämre. Mannen avled ett par veckor senare. 

Enligt anmälan går det inte att säga om mannen fått allvarliga eller bestående skador på grund av det felaktiga blodet. Men man menar att hanteringen i vilket fall har avvikit från de rutiner som gäller. Rutinerna har nu gåtts igenom med alla inblandade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.