Man döms efter viltolycka – kunde inte skilja hare från rådjur

Uppdaterad
Publicerad

Mannen sa sig ha dålig koll på olika djur, och att det var anledningen till att han inte anmälde viltolyckan till polisen förrän efter en vecka. Nu döms han för förseelse mot jaktlagen.

Olyckan ägde rum på E 20 mellan Eskilstuna och Strängnäs i juni 2018. Enligt domen från Eskilstuna tingsrätt körde mannen vidare efter olyckan efter att han märkt upp platsen. Därefter hörde han av sig till sitt försäkringsbolag och berättade att han kört på ett rådjur.

Anmälan dröjde

Det var först när försäkringsbolaget efterfrågade ett diarienummer som mannen hörde av sig till polisen – en vecka efter att trafikolyckan inträffat. Han kunde då, på ett målande sätt, beskriva hur han hade kört på rådjuret och att det flög 10–15 meter.

Den som kört på ett rådjur måste omgående anmäla det till polisen. Eftersom mannen dröjt en vecka blev han misstänkt för brott mot jaktlagen. Han tog då tillbaka allt han tidigare sagt. Han menade att allt rörde sig om ett missförstånd och att det var en hare han kört på.

Dålig koll på djur

Under rättegången hävdade missförståndet berodde på hans bristande djurkunskaper och att han inte kunde skilja en hare från ett rådjur. Det var först när han googlade de två djurarterna som han trodde sig inse att det rörde sig om en hare snarare än ett rådjur.

Tingsrätten köpte dock inte mannens berättelse, och dömde honom att betala 40 dagsböter, sammanlagt 18 800 för förseelse mot jaktlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.