Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som att bygga ett fotbollslag” – så hjälper Louise Chattelis djur sjuka barn Foto: SVT

Sjukhushästen och hans vänner: Här får svårt sjuka barn hjälp av hästar och hundar

Publicerad

I tre år har den ideella föreningen Sjukhushästen och hans vänner huserat i det gamla ridhuset vid Sparreholms slott. Där kan de ta emot besök av svårt sjuka barn och deras familjer för att ge stöd och sprida glädje. Föreningen gör även besök på sjukhus runt om i landet och i vissa fall även hembesök. 

– Jag började med Sjukhushästen och hans vänner för att jag vet att djur har en positiv effekt på människor, säger grundaren Louise Chatteli.

Svårt sjuka barn

Barnen som Louise Chatteli och hennes djur träffar är oftast väldigt sjuka och det gäller för Louise att anpassa ridhuset ock aktiviteterna efter barnets förutsättningar.

– Är barnet sängliggande behöver vi bära in sängen eller kan personen rida? I ridhuset kan allt hända med bland annat rök- eller bubbelmaskiner. Allt för att skapa den där magiska stunden, säger hon.

Hästar och hundar

Bland djuren finns sjukhushästen Hannibal, den mindre miniponnyn Snöboll och hunden Chip. Alla med olika egenskaper och förmågor.

– Djuren behöver egentligen inte göra konster utan de skapar nya minnen tillsammans med oss, menar Louise Chatteli.

Studier har visat att människor mår bra i närheten av djur då ”må-bra” hormonet Oxytocin frigörs.

– För mig är inte en häst och en människa från olika världar utan vi är från samma värld, säger Louise Chatteli.

En utmaning

– Man måste vara mentalt förberedd när man arbetar med svårt sjuka barn och tänka att: ”Jag gör så gott jag kan och att jag gör det här inte bara för barnet, utan för hela familjen”, säger Louise Chatteli.

I klippet berättar Louise Chatteli om hur hon tänker då hon tränar sina djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.