Försäkringskassan kräver en man i Sörmland på 16 miljoner kronor. Pengar som betalats ut på felaktiga grunder. Foto: Christine Olssson/TT

Man krävs på 16 miljoner kronor – efter assistansfusk

Publicerad

Försäkringskassan kräver att en man i 60-årsåldern i Sörmland ska betala tillbaka 16 miljoner kronor i felaktigt utbetald assistansersättning.

Efter att ha fått in tips om att mannen inte hade det assistansbehov som han uppgett till Försäkringskassan inledde myndigheten en utredning av ärendet.

Mannen har i en tidigare skrivelse åberopat särskilda skäl för att bli befriad från att betala tillbaka.

Men Försäkringskassan konstaterar nu att mannen i stort sett klarar sina dagliga aktiviteter på egen hand och att de felaktiga utbetalningarna orsakats av att mannen själv har överdrivit sitt hjälpbehov. Försäkringskassan skriver samtidigt att mannen har en varaktig funktionsnedsättning men att den inte är av sådan omfattning att han har rätt till assistansersättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer