Många unga skadas i mopedolyckor – trafiklärare vill se utbyggd utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn och unga som skadas i trafiken har ökat med 16 procent sedan 2010, enligt en studie som försäkringsbolaget Folksam har gjort. Majoriteten av barn som skadas i trafiken är 12-17 år och färdas med moped. Nu höjs röster för ytterligare insatser för att minska antalet olyckor.

Enligt undersökningen, som basseras på uppgifter från den nationella olycksdatabasen Strada skadas omkring 750 barn och unga allvarligt i trafiken varje år.

Körkort gav positiv effekt

Enligt försäkringsbolaget är det över 62 procent av alla skadade barn som färdats som oskyddade trafikanter, det vill säga fotgängare, spark-/cyklist och mopedist.

– Vi såg en positiv effekt när körkort för moped infördes, men vi kan konstatera att det behövs fler insatser för att minska antalet olyckor, säger Maria Klingegård, trafiksäkerhetsforskare på Folksam, i en kommentar.

Ville se mer körtid

På en av trafikskolorna som utbildar mopedförare ser man behov av en utbyggd utbildning.

– För att öka trafiksäkerheten skulle det behövas mer tid ute i trafiken, kanske det dubbla åtminstone. Sen har vissa väldigt bra förkunskaper och har varit ute i trafiken medan andra behöver lite mer lärarledd tid ute i trafiken, säger Tomas Van Der Poll, trafiklärare på Krekolas trafikskola i Eskilstuna.

Hör Tomas Van Der Poll berätta om trafiksäkerhet och hur de utbildar mopedisterna i klippet ovanför.

Krav för att köra moped

Moped klass 1 (EU-moped) (max 45 km/t): Kräver AM-körkort. Utbildningen ska vara minst tolv timmar lång och bestå av minst fyra timmar praktisk träning. Efter utbildningen görs kunskapsprov hos Trafikverket.

Moped klass 2 (max 25 km/t): Kräver förarbevis. Utbildningen är teoretisk men den kan också innehålla praktiska delar. För att bli godkänd måste eleven göra ett skriftligt prov hos utbildaren.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.