Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Micke Lönngren berätta om varför Melodifestivalens deltävling och festligheter kostar över två miljoner. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Mångmiljonnota när Mello drar in i Eskilstuna

Publicerad

Eskilstuna är en av de två kommuner som lägger mest pengar på deltävling och arrangemang kring Melodifestivalen i år.

– Jag tror att det är viktigt att stora samlande evenemang sker, säger Micke Lönngren, evenemangschef på Destination Eskilstuna.

2,7 miljoner kronor, det väntas notan för Melodifestivalen landa på för Eskilstuna, det visar en sammanställning som Newsworthy har gjort.

Micke Lönngren vid Destination Eskilstuna menar att det är maxkostnaden för arrangemanget.

Melodifestivalen 2024

– Som prognosen ser ut nu tror vi att det kommer att landa på mellan 2,2 och 2,3 miljoner, säger han.

Notan för Växjös deltävling i år väntas hamna på samma summa, medan kommuner som Göteborg betalar noll kronor för årets Melodifestival. En typisk deltävling kostar drygt en miljon, enligt Newsworthy.

Micke Lönngren köper inte siffrorna, utan tror att alla betalar exakt lika mycket för deltävlingarna, men att det kan synas utåt på olika sätt.

– Man kanske har rådighet över sin arena och då syns den inte som en hyreskostnad, säger han.

Mellofesten startat

Eskilstuna är pyntat för Mello sedan länge, och under onsdagen arrangerades en festivalparad där bland annat förskolebarn tågade genom staden och dansade på Fristadstorget.

Hasse Gustafsson och Berit Windeskog har rest från Upplands Väsby för att gå på schlagertrav, och på lördag ska de gå på deltävlingen i Eskilstuna.

– Det ska bli jätteroligt. Så får vi se om Danny har en bra låt på lördag, vi hoppas på det, säger Hasse Gustafsson.

Se mer från paraden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2024

Mer i ämnet