Maria Andersson är initiativtagare till orangea matcher.

Maria blev själv utsatt för övergrepp – nu hjälper hon andra

Publicerad

Maria Andersson växte själv upp i riskzonen med våld i nära relation och psykisk ohälsa. Nu samarbetar hon med FN:s kvinnoorganisation i Sverige och deras globala kampanj Orange day där man fokuserar på allt våld mot kvinnor och flickor.

I Duveholmsskolans aula håller Maria Andersson ett föredrag för spelarna i Katrineholm bandy och andra intresserade om hennes egna erfarenheter och jobb mot våldet. På lördag den 1 februari spelar Katrineholm i orange mot Örebro.

– Att man spelar i orange uppmärksammar problematiken och ett ställningstagande mot våldet, säger Maria Andersson.

Viktigt att börja tidigt

Hon menar att ju tidigare vi lär den yngre generationen hur man behandlar varandra desto lättare är det att få en förändring.

– När vi trycker ner någon eller säger till grabbarna att du springer som en flicka, då har man redan talat om att flickor är sämre och det är någonting de bär med sig sedan. Det måste vi få ett stopp på, säger Maria Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.