Marie och Kevin Schmidt ryckte ut när Marie tog emot ett larm om hjärtstopp. Foto: SVT

Marie larmades till ett hjärtstopp – räddade livet på personen

Uppdaterad
Publicerad

Marie Schmidt skulle iväg på ett bröllop när telefonen började tjuta. Det var ett larm om hjärtstopp.

– Jag kan fortfarande inte riktigt förstå att det har hänt. Det är så pass stort. Jag har fått igång ett hjärta, säger hon.

Marie Schmidt är en av 3 000 sms-livräddare i Sörmland. Hon har utbildning i hjärt- och lungräddning, HLR, och när larmet gick i somras tvekade hon inte utan satte sig i bilen på en gång. Väl på plats lyckades Marie få igång hjärtat på personen som drabbats av hjärtstoppet redan innan ambulansen kom till platsen.

Sonen följde med

Hennes 14-åriga son Kevin envisades med att följa med, något Marie först var arg över.

– Han är ju bara 14 så först blev jag arg. Men jag hade ju ingen tid att förlora så han fick följa med och i dag är jag jättetacksam över att han gjorde det. Han blev min trygghet.

Hjälpte ambulansen

Kevin utförde inte själv HLR, men var ett stöd till personen som hade larmat om hjärtstoppet och hjälpte senare ambulansen att hitta rätt.

– Jag var helt lugn tills vi kom dit och såg personen som låg på golvet. Då började mitt hjärta slå jättemycket och jag blev väldigt orolig. Men jag kände någonstans i huvudet att det här skulle gå bra, säger han och fortsätter:

– I efterhand är jag glad att jag följde med, nu kan jag hjälpa till om det skulle hända igen.

”Det är ovärderligt”

För Marie var det första gången som hon fick ett larm om hjärtstopp. Hon är glad att hon kunde hjälpa till och hoppas nu att fler ska registrera sig som sms-livräddare.

– Det kan ju rädda många liv som annars inte hade gått att rädda för att ambulansen kanske hade för långt att åka. Det är ovärderligt, säger hon.

Vill du ha koll på vad som händer i Sörmland? Ladda ner SVT Nyheters app och välj Sörmland för lokala pushnotiser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.