Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar marinchef Ewa Skoog Haslum om kulturens roll för motståndskraften och svarar också på frågan om hon kan tänka sig att bli ny ÖB. Foto: SVT

Marinchefen på besök i Eskilstuna: ”Kulturen stärker motståndskraften”

Publicerad

Sista dagen på Folk och kultur i Eskilstuna ställde sig marinchef Ewa Skoog Haslum på scen. För henne är kulturen väl värd att försvara och en viktig del i motståndet mot en fiende.

Ewa Skoog Haslum är i dag chef över marinen och nämns i diskussionerna om vem som kan ta över efter nuvarande överbefälhavaren Micael Bydén när han lämnar sitt uppdrag till hösten.

På Folk och försvars stora scen ville marinchefen slå ett slag för kulturens roll som samhällsbärare. En roll som är viktig inte minst i händelse av kris eller krig.

– Ett blomstrande kulturliv ger bättre sammanhållning, friare och klokare medborgare och en större motståndskraft när de mörka molnen hopas, sa hon.

Konferensen samlar Kultursverige

Konferensen Folk och kultur har pågått i Eskilstuna sedan i onsdags och avslutades på lördagen. Ismo Railisson är projektledare för evenemanget.

– Alla har varit här känns det som. Jag hoppas och tror att det här är en viktig plats för Kultursverige, säger han.

Hör marinchef Ewa Skoog Haslum berätta om kulturens roll och hör vad hon svarar på frågan om hon kan tänka sig att bli ny ÖB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.