Hör var det är populärast att bo i Västerås och Eskilstuna, och vad en studentbostad kostar i kommunerna. Foto: Jenny Berggren, SVT/Robert Reinholdsson, SVT

Trots ökat söktryck – nya studenter på Mälardalens högskola kommer att få en bostad

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom antagningsbeskeden till högskolor och universitet. Söktrycket på Mälardalens högskola har varit ovanligt högt, samtidigt som fler studieplatser tillförts. Men möjligheten att få studentbostad i Västerås och Eskilstuna ska inte äventyras trots detta.

– Det ser positivt ut, vi har bostäder och hoppas kunna täcka upp garantin som vanligt, säger Linda Dahlgren, bostadsinformatör på Bostad Västerås som förmedlar studentbostäder till Mdh-studenter i både Eskilstuna och Västerås.

”Eskilstunaår”

I Västerås finns cirka 1800 studentbostäder, i Eskilstuna cirka 430. Det växlar mellan läsåren var vissa utbildningar startar, och i år är ett så kallat ”Eskilstunaår” då flera av de populära programmen startar där.

– Det innebär att det blir lite knepigare att få fram bostäder i Eskilstuna, men vi räknar ändå med att klara det.

Snabbt besked

Hur lång tid får man vänta på besked om bostad?

– När ansökan är registrerad och antagningsbeskedet är inskickat får man ett erbjudande nästan på dagen. Sen anpassar vi inflyttningen till 1 augusti eller 1 september, då de flesta utbildningar börjar i slutet av augusti, säger Linda Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.