Nikola Petrovic, projektledare för forskningsprojektet Detektering av stroke med hjälp av mikrovågor. Foto: Mälardalens högskola

MDH-teknik ska upptäcka stroke snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Vid en stroke drabbas hjärnan av syrebrist vilket kan leda till hjärnskador. Nu utvecklar forskare på Mälardalens högskola sjukvårdsutrustning som ska upptäcka stroke snabbare.

Tanken med den nya tekniken är att sjukvårdspersonalen ska kunna diagnostisera om en patient drabbats av stroke redan i hemmet, i en ambulans eller på vårdcentral. Med dagens utrustning kan en patient enbart diagnostiseras på sjukhus.

– Genom att sätta en hjälm eller mössa med sensorer på patienten ska man kunna se om det uppstått en blodpropp eller blödning i hjärnan och snabbt kunna sätta in rätt behandling, säger Nikola Petrovic, projektledare för forskningsprojektet Detektering av stroke med hjälp av mikrovågor.

Slipper strålning

Projektet påbörjades 2016 och målet är att inom ett till två år kunna testa utrustningen på patienter i labbmiljö.

– Till skillnad från dagens utrustning där patienter utsätts för stark strålning när de röntgas så slipper patienterna med vår teknik att strålas överhuvudtaget, säger Nikola Petrovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.