Rektorn Axel Lagergren Jernselius berättar i klippet om bakgrunden till att mellanstadiet på Malmaskolan läggs ned. Foto: Maria Lapenkova

Mellanstadiet på Malmaskolan nedläggningshotat

Publicerad

De senaste fem åren har mellanstadiet i Malmköping tappar elever till grannen Europaskolan. Nu har läget blivit så kritiskt att mellanstadiet riskerar nedläggning.

Det går så pass få elever på Malmköpingskolans mellanstadium att man slagit ihop årskurs fem och sex till en klass. I dag går det 13 elever i årskurs fyra och 11 elever går i den kombinerade klassen.

– Något år hade vi hela mellanstadiet i en och samma klass på grund av det minskade elevantalet, säger Axel Lagergren Jernselius, rektor på Malmaskolan.

”Inte bra för språk- eller kunskapsutvecklingen”

Det är framförallt elever med ett annat modersmål än svenska eller elever med ett stort behov av stöd som går på skolan.

– I fjärde klass har vi bara fyra elever med svenska som modersmål och en i 5-6:an. Det påverkar förstås, säger Axel Lagergren Jernselius.

På vilket sätt?

– Det är inte bra, varken för språk- eller kunskapsutvecklingen.

Ingen lärare förlorar jobbet

På torsdag ska frågan om nedläggning tas upp i barn-, utbildnings- och kulturnämnden. Beslutet kommer att fattas i juni. Och om mellanstadiet läggs ner kommer de två undervisande lärarna att erbjudas varsin tjänst på skolans lågstadium.

– En av lärarna är faktiskt en F-3 lärare, säger Axel Lagergren Jernselius.

Antal elever på mellanstadiet på Malmaskolan

2014 – 96

2015 – 15 (året då Europaskolan öppnas)

2016 – 30

2017 – 32

2018 – 26

2019 – 22

2020 – 24

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.