Här åker det första av de nya Mälartågen in på Nyköpings central. Foto: SVT

Miljardaffär om Mälardalstågen tas om

Publicerad

En jätteupphandling av tågtrafiken i Mälardalen måste göras om. SJ får gehör för en överklagan och MTR Jotas miljardkontrakt rivs upp.

MTR Jota fick i december uppdraget att köra tåg för det regionala samarbetsbolaget Mälardalstrafik i åtta år framöver, i en affär värd fyra miljarder kronor. Konkurrenterna SJ och Arriva överklagade och förvaltningsrätten i Stockholm ger SJ rätt.

Det statligt ägda bolaget hade pekat på brister i den prisutvärderingsmodell som Mälardalstrafik använde vid upphandlingen, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Mälardalstrafik meddelar via bolagets hemsida att man säkrade trafiken från och med december redan under våren just för att den här typen av processer kan bli långdragna.

Det företag som vinner upphandlingen ska börja trafikera fem sträckor i regionen från och med den 12 december i år. Fram till dess är det SJ som gör det.

Domstolsbeslutet kom i måndags. Samma dag tillkännagavs det att SJ och Mälardalstrafik enats om en ekonomisk lösning för att SJ ska fortsätta köra tågen ända tills ett nytt avtal börjar gälla. För några veckor sedan meddelade SJ att avtalet skulle sägas upp i förtid, med hänvisning till stora intäktstapp under pandemin.

Den nya lösningen innebär att de sex regioner som äger Mälardalstrafik står för de ekonomiska riskerna i stället för SJ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer