Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar renhållningschef Jonas Ek om Gnesta kommuns insatser. Foto: SVT

Miljögiftet PFAS upptäckt i grundvatten i Stjärnhov: ”En del har varit oroliga”

Publicerad

Läckaget av PFAS misstänks komma från den gamla deponin i Käxle och nu finns det en oro för att brunnar i närheten har förorenats.

Jonas Ek är renhållningschef i Gnesta och står på den snötäckta deponin i Käxle nära Stjärnhov. Han menar att det kan vara gamla synder som gömts i marken som nu gör att det giftiga ämnet PFAS läcker ut i grundvattnet.

– Vi håller på att utreda hur spridningen ser ut, säger han.

Vattenprover ur privata brunnar

Det kommunen är rädd för är att PFAS ska ha spridits till fastighetsägare med egen brunn. Under veckan har ett 20-tal hushåll kontaktats och vattenprover har tagits från ett antal brunnar. Svar väntas i nästa vecka.

– När vi har fått svaren så vet vi lite mer om hur vi ska gå vidare, säger Ek.

Gnesta kommun har placerat ut en vattentank i Käxle där boende som kan ha drabbats av PFAS-föroreningar kan hämta vatten.

Aldrig testat för PFAS tidigare

Upptäckten av PFAS i grundvattnet gjordes i januari i samband med provtagning. Tidigare har grundvattnet vid deponin aldrig testats för just PFAS och kommunen har därmed ingen uppfattning om hur länge läckaget kan ha pågått.

Vattentäkten i Stjärnhov har också testats men där har inte höga nivåer av PFAS uppmäts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.