SSAB:s anläggning i Oxelösund. Foto: Marcus Ericsson/TT

Miljonbidrag till SSAB – ska minska utsläpp

Publicerad

Stålindustrin satsar vidare mot en produktion utan utsläpp av koldioxid. Nu får man hjälp av Energimyndigheten i ett forskningsprojekt värt totalt 102 miljoner kronor.

Det är bland annat SSAB i Oxelösund som deltar i arbetet med en koldioxidfri stålindustri som mål. Tidigare har vi bland annat berättat om utsläppsfria interntransporter på fabriksområdet i Oxelösund.

Totalt 102 miljoner

Nu går satsningen vidare med ett långsiktigt forskningsprojekt som ska sluta med en fullskalig testanläggning 2035. Energimyndigheten, med säte i Eskilstuna, går in med 56 miljoner och de tre företagen SSAB, LKAB och Vattenfall går in med resterande 46 miljoner kronor.

– Energimyndighetens beslut att gå in med mer finansiering i initiativet för en koldioxidfri stålindustri är oerhört glädjande för oss. Det visar hur viktigt det här arbetet är, för stålindustrin, men också för ett fossilfritt Sverige 2045, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

Projekt i tre faser

Pengarna ska betala forskning på området och arbetet är indelat i tre faser. Förstudien pågår under 2017 innan det fortsätter med forskning och försök i en pilotanläggning fram till 2024.

En stor demonstrationsanläggning ska stå klar 2035, är det tänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.