Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många har förutfattade meningar om industrijobb, inte minst föräldrar, säger utbildningsministern, Mats Persson (L). Foto: Albin Aghamn

Ministern i Eskilstuna: Tror att föräldrar har förutfattade meningar om industrijobb

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsministern Mats Persson (L) besökte Eskilstuna på tisdagen och pratade om vikten av att fler väljer industrijobb. Han tror att förutfattade meningar om industrijobb gör att det är svårt att locka folk till branschen.

– Inte minst bland föräldrar, säger han.

Regeringen tillkännagjorde tidigare i år att man ökar antalet yrkeshögskoleplatser. På Kunskapscompaniet i Eskilstuna utbildar man CNC- och robottekniker till industrin.

Men trots att arbetsmarknaden är i stort behov av utbildad arbetskraft och att det finns möjlighet att söka omställningsstudiestöd för studier mitt i livet, är det svårt att få platserna fyllda.

”Framtidens jobb”

– Jag tror att det finns förutfattade meningar om att det är smutsigt inom industrin, inte minst bland föräldrar, när det i själva verket är framtidens jobb som finns inom industrin, säger Mats Persson (L).

Vad gör regeringen för att få fler att välja industriutbildningar?

– Dels bygger vi ut antalet platser och dels gör vi riktade insatser för att få folk att välja tekniska utbildningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.