Kritik mot polisens hantering av moskébranden

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska föreningen kritiserar nu polisens beslut att lägga ner förundersökningen om moskébranden i Eskilstuna. Föreningsmedlemmarna känner sig utpekade för att själva ha råkat starta branden och menar att fler förhör borde ha hållits.

– Polisutredningen säger att det är vi som gjort det, säger Khalif Samantar, talesperson vid Islamiska föreningen i Eskilstuna.

Men säger den verkligen att det är ni som har gjort det?

– När man läser utredningen så kommer allt tillbaka på oss, säger Khalif Samantar.

Polisen omfattande utredning pekar på att att branden i moskén i Eskilstuna på juldagen 2014, startade i en hög med kläder inne i byggnaden. Polisen tror att det fanns barn som vistades i rummet där branden startade. En sakkunnig i brandutredningen menar att det finns underlag som talar för att branden orsakats genom ”lek med eld, anläggning eller våda”. Polisen utseluter alltså att ett attentat från utsidan har orsakat branden. Exakt hur eldsvådan uppstod går däremot inte att slå fast.

Islamsiska föreningen tycker att det finns betydande brister i polisens utredning. Khalif Samantar ifrågasätter bland annat polisens förhör.

– Jag har bara förhörts i samband med själva branden, då jag befann mig i chock och inte visste om det fanns många skadade i församlingen. Jag borde ha förhörts senare också, säger Khalif Samantar.

Polisen anser att utredningen är avslutad och att den har genomförts enligt alla rutiner. Man ser heller ingen anledning att återuppta förundersökningen genom att hålla kompletterande förhör.

– Vi har stor empati för de närmast drabbade av den här väldigt dramatiska branden och att de har mycket känslor kring detta. Men utredningen är bedriven enligt konstens alla regler och då kan vi bara konstatera att det finns inga bevis om brott och vi har kunnat utesluta ett attentat  från utsidan. Där befinner sig utredningen nu, det finns inget mer att utreda och därför ska den läggas ner, säger Fredrik Wallén, pressinformatör vid Sörmlandspolisen.

Kommer ni att protestera mot  detta på något sätt?

– Inte nu men vi kommer att göra det, säger Khalif Samantar från Islamiska föreningen i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.