Avmagrade och smutsiga djur hittades vid en inspektion på gården. Foto: Polisens förundersökning

Lantbrukare misstänks ha gett djuren för lite mat och vatten

Publicerad

En lantbrukare i Strängnäs har åtalats för två fall av djurplågeri. Enligt åtalet har lantbrukaren bland annat inte gett tillräckligt med mat och vatten till sina djur.

Lantbrukaren misstänks ha behandlat djuren på gården i Strängnäs kommun på ett felaktigt sätt från hösten 2019 och fram till januari 2020.

Enligt åtalet har djur blivit avmagrade och underutvecklade på grund av för lite foder och vatten. Dessutom ska de ha varit smutsiga och sjuka djur uppges inte fått ”erforderlig vård eller avlivats utan dröjsmål”.

Lantbrukaren åtalas även för att ha avlivat ett får på ett felaktigt sätt inför ögonen på en polispatrull och distriktsveterinär. Det var efter att han blivit informerad om att djuret inte mådde bra som lantbrukaren gick och hämtade en bultpistol och sköt fåret i pannan. Något som åklagaren menar orsakade djuret onödigt lidande.

Lantbrukaren är dock av annan åsikt och nekar till misstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.