Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jean-Christophe Bott, AP

Misstänkt för knivattack i Frankrike var bosatt i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks ha attackerat barn med kniv i Frankrike på torsdagen har varit bosatt i Sörmland och har tidigare dömts i Eskilstuna tingsrätt.

Sex personer, varav fyra små barn, skadades i attacken i en park i staden Annecy i Alperna i östra Frankrike. Den misstänkte gärningsmannen kunde gripas av polis strax efteråt.

Enligt uppgifter till SVT rör det sig om en syrisk flykting i 30-årsåldern som har varit bosatt i Sverige sedan 2013.

Enligt folkbokföringen har mannen under en period bott i Vingåker men flyttade 2014 till Stockholm. Några år senare återvände han till Sörmland och bosatte sig i Eskilstuna.

Tufft ekonomiskt

För ett år sedan dömdes han i Eskilstuna tingsrätt för bidragsbrott till villkorlig dom och dagsböter.

Han dömdes för att ha ansökt om och fått ut nästan 50 000 kronor i arbetslöshetsersättning under 2019 och 2020 trots att han samtidigt hade studiestöd från CSN. Mannen uppgav att han vid tillfället hade det tufft ekonomiskt och fick sälja sin frus smycken för att få in pengar.

Enligt domen levde mannen i samband med rättegången under ordnade förhållanden och var tidigare ostraffad. Tingsrätten valde därför villkorlig dom och dagsböter som straff i stället för fängelse.

Mannen flyttade under sommaren förra året till Västsverige.

”Del av vår familj”

Han sitter nu gripen misstänkt för knivdådet i Frankrike.

– Han var en del av vår familj men har försvunnit från Sverige, säger en anhörig till den misstänkta gärningsmannen till SVT Nyheter Väst.

Vad som ligger bakom dådet är ännu okänt men enligt åklagaren finns i nuläget inget uppenbart terrormotiv.

Enligt Aftonbladet har mannen permanent uppehållstillstånd i Sverige men har fått avslag på två ansökningar om svenskt medborgarskap. Han gjorde en ny ansökan förra året.

Enligt den franska nyhetskanalen BFMTV ansökte mannen om asyl i Frankrike i november 2022, och hade fått avslag på denna fyra dagar före attacken i Annecy.

Psykiatrisk undersökning

Flera medier rapporterar på fredagen om att mannen ska ha levt i hemlöshet under sin tid i Annecy. Han ska nu genomgå en psykiatrisk undersökning.

President Emmanuel Macron har besökt några av de sårade på sjukhuset under fredagen. Enligt BBC är tillståndet för alla de fyra sårade barnen nu stabilt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.