Mögelproblem på Omega högstadie i Nyköping. Foto: Alexander Weimar/SVT

Mögelproblem tvingar elever att flytta

Publicerad

Högstadieskolan Omega i Nyköping tvingas stänga till hösten. Orsaken är mögel. Det innebär att 600 elever får flytta till en annan skola.

Det var under hösten 2016 som personalen på skolan upptäckte mögelbakterier i ett par rum på skolan. Golvet i rummen byttes ut men fler i personalen menade att de fick allergiska problem på fler ställen av skolan och fler provtagningar gjordes.

Möglet spred sig

Det var då man upptäckte att det fanns mer mögel och att det spridit sig till större delen skolan. Därför togs beslutet att 90 procent av alla mattor i skolan ska bytas ut och över 600 elever ska flyttas till närliggande gymnasieskolan Tessin med start i höst.

– Vi har tittat på när det är möjligt att genomföra bytet av mattorna och då kom man fram till att under nästa läsår så flyttar skolans elever till Tessin. Det känns som ett bra alternativ då det skulle kunnat hamna i ett scenario där skolans elever delas upp men nu får alla tillsammans gå, säger Peter Sund, rektor.

Ska inte vara fara nu

Det ska i nuläget inte vara någon fara för eleverna som går på skolan. Det är när själva bytet av mattorna görs som det kan spridas partiklar och andra farliga bakterier och det är därför eleverna får vara på en annan skola medan det jobbet görs.

En tillbakaflytt är inte aktuell förrän nästa år.

– Det som är sagt är att eleverna får komma tillbaka hösten 2018, säger Sund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.