Förhoppningen är att lösa problemen på Tessinskolan innan eleverna börjar vårterminen. Foto: SVT

Mögligt golv på Nyköpingsgymnasium – elever flyttas till baracker

Uppdaterad
Publicerad

Mögel och bakterier har hittats under plastmattor på Tessinskolan i Nyköping. Ett omfattande arbete med att lösa problemen innan vårterminen startar har påbörjats, men utmaningarna är flera.

Det var efter att elever klagat på dålig luft i klassrummen som man började göra provtagningar. Vid de första provsvaren hittade man ingenting, men före jullovet visade nya prover flera avvikelser. Proverna visade förhöjda värden av svamp och bakterier.

– Vi jobbar på flera fronter med det här. Vi ska montera joniseringsutrustning i ventilationen och sedan försöka byta ut flera av de gamla mattorna, säger Peter Björnhård, förvaltarchef.

Baracker beställda

Utrustningen ska rena luften under tiden som de gamla mattorna byts ut. Om det inte skulle räcka har man för säkerhets skull beställt två baracker med klassrum som rymmer 300 personer. Men de kommer först i februari.

– Det finns ingen garanti, men de experter vi pratat med säger att utrustningen ska fungera och förutom paviljongerna tittar vi efter andra lokaler.

Inte farligt

Skadorna ska inte utgöra någon hälsofara för eleverna och det är inte alla som känner av problemet.

– Vad jag har fått förklarat för mig så är det ingen fara. Utsätts man för det under för lång tid kan man utveckla överkänslighet. Men det kan också försvinna med tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer