Så här gick det till när hotbrevet med det vita pulvret hittades. Anas Deneche, kommunikationsansvarig vid Eskilstuna Stora Moské, visar och berättar. Foto: SVT

Moské i Eskilstuna fick hotbrev med vitt pulver

Uppdaterad
Publicerad

I veckan utsattes Eskilstuna Stora Moské för ett hatbrott. Någon hade skickat ett hotbrev där det även låg ett okänt vitt pulver i.

Det var i tisdags som en medarbetare på Eskilstuna Stora Moské öppnade hotbrevet, och fick pulvret över sig. Eskilstuna-Kuriren var först med att berätta nyheten.

Sedan dess har många medlemmar varit oroliga.

– Folk minns Christchurch, när en man valde att gå in i en moské och avrätta 51 besökare. Självklart ligger det i folks minne och de tänker att det här kanske kan vara en förvarning inför något större som kan hända i framtiden, säger Anas Deneche, kommunikationsansvarig vid Eskilstuna Stora Moské.

”Vi är trygga i att fortsätta vår verksamhet”

Eskilstuna Stora Moské har även tidigare tagit emot flera hotbrev. Antingen har det skickats via brev eller sms, eller kommit in som telefonsamtal. Enligt moskén har det uttryckts i meddelanden att medlemmarna ska ut från landet, att de inte passar in här och att de är mördare och terrorister. Dock låter moskén inte händelsen påverka verksamheten.

– Vi har kontakt med polisen och känner oss trygga i det arbete de utför, och känner oss också trygga i att fortsätta bedriva verksamheten som vi har här i Eskilstuna, säger Anas Deneche.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.