Motala – Arbetslös polisanmäls för kritik

Publicerad

En av deltagarna i ett så kallat Fas 3-projekt för utförsäkrade arbetslösa i Motala har nu polisanmälts för ofredande av företaget som driver verksamheten.

I gårdagens Östnytt var flera av deltagarna mycket kritiska till projektet där de bland annat sysselsatts med att göra tomtar till en loppisverksamhet.

Polisanmälan tar bland annat upp att mannen hotat med att gå till Östnytt och berätta om verksamheten. Men just av rädlsa för repressalier medverkade den aktuella mannen inte i inslaget.

Det var i går som Östnytt berättade om det eskilstunabaserade företaget Personalstrategerna som ska ge långtidsarbetslösa möjligheten att utföra ett ”samhällsnyttigt arbete”.

Men vid ett besök på torsdagen såg vi inte mycket av sådan verksamhet.

I ett rum satt ett tiotal kvinnor och stickade och virkade. Det liknade en syjunta men kvinnorna ville inte vara med i bild.

I ett annat rum satt fem män i det närmaste sysslolösa. Några tillverkade tomtar till en loppmarknad och en annan renoverade helt felfria björkstolar.

I Motala har arbetsförmedlingen anlitat det Eskilstunabaserade företaget Personalstrategerna för att sysselsätta trettio personer i en uttjänt och i det närmaste oinredd fabrikslokal. För det får företaget runt 1,7 miljoner kronor per år av arbetsförmedlingen.

De här männen och kvinnorna har varit arbetslösa i 450 dagar och har därmed inte längre rätt till A-kassa.

För att överhuvudtaget få någon ersättning måste de komma hit, och enligt reglerna ska de göra som det uttrycks ”samhällsnyttigt” arbete.

Enligt regeringen är det en del av arbetslinjen och en möjlighet för arbetslösa att komma i jobb. Kritikerna kallar det istället för en mänsklig avsjälpningsplats och en återgång till gamla tiders lösdriverilag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer