Foto: SVT/TT

MP:s toppnamn: ”SMHI mörkar”

Uppdaterad
Publicerad

Pernilla Hagberg är förtroendevald miljöpartist i Vingåker och toppar partiets lista till kommunfullmäktige i årets val.

Pernilla Hagberg har blivit internationellt känd för sina tankar kring fenomen som chemtrails och Planet X. Hon anser att amerikanska organisationer bland annat kontrollerar vädret, skapar jordbävningar och hindrar mänskligheten från att se en planet som nu är på väg mot jorden.

– Jag är den första politikern i världen som pratar om det öppet, säger Pernilla Hagberg i en intervju med SVT Östnytt från 2012.

Hon säger sig ha fått mycket stöd för sina tankar, men inte från så många partikollegor runt om i landet. Snarare har hon fått signaler om att ligga lite lågt med de här teorierna.

”Tjänstemän på SMHI har blivit hotade”

Nu skriver hon i ett mejl som Katrineholms-Kuriren fått läsa att SMHI är en del i konspirationen kring chemtrails och att kontrollera vädret:

”Det finns tjänstemän på SMHI som har blivit hotade till tystnad och som gråter när de får frågor de inte får svara på. SMHI har också det sista året skapat 'nya' moln för att passa in i alla hundratals frågor som de får från upprörda människor.”

Vilka frågor är det de inte får svara på?

– Det är en bekant till mig som gett mig den här informationen, så jag kan tyvärr inte berätta så mycket mer om det, säger Pernilla Hagberg till tidningens reporter.

En bekant till en bekant till Pernilla Hagberg uppges vara källan till påståendena om SMHI.

SMHI får många frågor

På SMHI tar man den här typen av påståenden på högsta allvar. Och man nekar så klart till att vara en del av någon världsomfattande konspiration.

– Nej, vi är inte en del av någon konspiration, men vi får faktiskt många frågor om just det här som vi försöker hantera på ett seriöst sätt, säger Eva-Lena Jonsson, informationschef på SMHI.

Att personal skulle blivit hotad till tystnad och må dåligt är inget hon känner till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.