Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Sundh blir ny vd för MTR Mälartåg. Foto: Press

Efter tågstrulet: MTR Mälartåg byter vd – tillträder omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

MTR Mälartåg byter vd. Tågföretaget har haft problem att klara uppdraget som operatör av Mälartågen och förra vd:n Frida Ukmar uppges ha valt att sluta. Hon ersätts nu av Joakim Sundh, i dag vd för MTR Pendeltågen.

– Resenärerna i Mälardalen är värda en riktigt bra tågtrafik som de kan lita på och det är något vi ska leverera, säger Joakim Sundh enligt ett pressmeddelande.

MTR tog över som tågoperatör över driften av Mälardalstrafiken från den hårt kritiserade föregångaren SJ i december 2021.

Men även MTR har haft svårt att köra tågen utan förseningar och inställda avgångar.

Så sent som den 20 september strök MTR 44 avgångar per dag i Mälardalen för att minska antalet inställda avgångar.

Företaget hänvisade då till lokförarbrist och vd:n Frida Ukmar sade då i en intervju med SVT Sörmland att det kunde bli färre avgångar hela 2023.

Erbjuden annat jobb

Nu har hon alltså lämnat uppdraget som vd för MTR Mälartåg.

Till SVT säger Frida Ukmar att hon sagt upp sig för att hon blivit erbjuden ett annat jobb. Det senaste årets utmaningar är inte skälet till att hon nu lämnar sin tjänst.

– Jag kommer att stå till förfogande för MTR under uppsägningstiden, säger Frida Ukmar.

Mälardalstrafik ägs av sex regioner i Mälardalen och tillhandahåller den regionala tågtrafiken som i sin tur körs av MTR Mälartåg. I en skriftlig kommentar säger de att de tagit del av förändringen på MTR.

– Vårt samarbete med MTR fortgår som vanligt, med fullt fokus på en tågtrafik som rullar som Mälartågs resenärer har rätt att förvänta sig, skriver Katarina Myrberg, pressansvarig hos Mälardalstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.