Projektledaren Lutte Berg med sin Flenvärldsorkester. Foto: SVT

Världsorkestern som värvades med dörrknackning

Publicerad

Musiker från världens alla hörn har tillsammans bildat en egen orkester i Flen. Ett år senare satsar de på att spela in sin första skiva och starta en världsturné.

Kulturföreningen Flenvärldsorkester är känd för att ha samlat musiker från alla världens hörn som skapar ett alldeles speciellt sound. Orkestern firade ett år i höstas, och nu jobbar de på sin första skiva.

– Vi måste hela tiden ha mål framför oss. Det här projektet får aldrig stagnera för då tröttnar folk. Och vad fan ska de då komma hit för om det inte händer saker som konserter och nu vår skiva? säger projektledaren Lutte Berg.

– Skivan ger oss också identitet. Det blir ett id-kort på det vi gör som stärker oss inifrån. Det här vill jag att hela Flen ska känna och inte bara orkestern.

Knackade dörr för att hitta musiker

Allt började med att Lutte Berg flyttade tillbaka till hemstaden Flen efter 25 år i Italien och märkte att staden hade förändrats.

– Jag kom tillbaka och Flen hade blivit en världsstad helt plötsligt. Då tänkte jag att det här är ju en resurs, här kan vi göra något häftigt.

Så Lutte Berg gick till Flens kommun och föreslog att han skulle starta en världsorkester som ett slags integrationsprojekt. Kommunen gav tummen upp och Lutte Berg började knacka dörr för att fråga om någon ville spela musik.

På så sätt startade traditionen att ses varje tisdag på Amazon i Flen för att jamma. Det var för drygt ett år sedan och då, på första repetitionen, var det fyra personer som hade samlats. Idag är de fler än 30.

”Projektet är så galet”

Inspirationen till en världsorkester fick Lutte Berg från två av sina närmsta vänner. Den ena hade startat en musikgrupp i Kenyas slum och den andra vännen drog igång en orkester med folk från hela världen i Italiens huvudstad Rom. Lutte hade dock en hel del egen efrarenhet.

– Jag har fått åka runt i världen och spelat i bland annat Syrien innan kriget och i Hongkong och träffat fantastiska musiker. Det tar jag med mig här i orkestern. I och med att vi har så många olika nationaliteter och kulturer gör, kombinerat med min erfarenhet, att jag kan kommunicera.

Snart kommer orkesterns första skiva, men direkt efter det har musikerna sikte på nästa mål.

– Jag tror att det här kan bli jättehäftigt. Vi ska ut och spela och det är inte omöjligt att vi kommer ut och spelar på festivaler i både Sverige och utomlands. För projektet är så galet, säger Lutte Berg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer