Köket på Slottsskolan i Vingåker har under flera månader haft ovälkomna gäster som är svåra att bli av med. Foto: SVT

Musinvasion i skolkök – bajs i skåpen

Uppdaterad
Publicerad

Köket på Slottsskolan i Vingåker har invaderats av möss. Skolan har försökt stoppa mössen från att komma in, men det har inte hjälpt.

Skolan har haft problem med skadedjuren åtminstone sedan januari i år. Personalen har placerat ut råttfällor och vid fem tillfällen de senaste månaderna har möss fångats i fällorna.

”Inte kul”

I samband med en oanmäld inspektion i slutet av april hittade kommunens livsmedelsinspektör musbajs både under och inuti flera förvaringsskåp. Skolan har vidtagit olika åtgärder för att försöka stoppa mössen från att ta sig in, men hittills utan resultat.

– Vi har tätat med skum men det har inte gett effekt. På något sätt tar de sig in i alla fall, säger kökschefen Susanne Larsson.

Det är den del av Slottsskolan som har elever från förskoleklass upp till årskurs sex som har problem med mössen. Enligt Susanne Larsson tillagas ingen lunch i köket utan barnen får mat från en restaurang i närheten. Däremot tillreder personalen frukost till eleverna i köket.

– Vi har fått slänga en massa mat som flingor och gryner som en säkerhetsåtgärd. Det är inte kul, säger hon.

Vid en oanmäld inspektion upptäckte kommunens livsmedelsinspektör musbajs. Foto: Vingåkers kommun

Tätar golvbrunnar

Nu ska skolan vidta fler åtgärder i kampen mot de pälsbeklädda inkräktarna. Bland annat ska man täta golvbrunnar och håligheter runt dörrar och eluttag. Inom en månad kommer kommunen att inspektera skolköket igen.

– Jag kommer att vilja se en åtgärdsplan för hur man ska komma till bukt med problemet, säger livsmedelsinspektör Pontus Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.