Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör förvarets chef berätta om svårigheterna att komma tillrätta med drogproblemet inom verksamheten. Foto: SVT

Mycket droger på förvaret i Flen: ”Lätt att smuggla in”

Uppdaterad
Publicerad

Det förekommer en hel del droger på Migrationsverkets förvar i Flen. En anledning är att personalen inte har rätt att visitera besökare till de intagna.

I Migrationsverkets förvar sitter personer i väntan på att ska utvisas från Sverige. SVT har tagit del av alla incidentrapporter som personalen här inne skrivit sedan 2016 till och med första halvåret 2019, och många av rapporterna handlar om droger.

Vill se lagändring

Idag får personalen visitera intagna genom att undersöka de kläder som personen har på sig och de tillhörligheter personen eventuellt har med sig. Dock är det inte tillåtet att göra en närmare kroppsbesiktning av den intagne för att undersöka om den smugglar in droger på annat sätt än i kläderna.

– De kan exempelvis ha gömt något i håret eller i munnen, säger Owe Hammarling.

Här vill Hammarling se en lagändring.

Han vill även att det ska vara tillåtet att kroppsvisitera besökare på förvaret för att undersöka vad de har med sig in i besöksrummet, vilket man inte har lagstöd för idag.

Bland incidentrapporterna som personalen skrivit nämns och flera rymningar och rymningsförsök. En spektakulär rymning inträffade i december 2017. Då tog sig nio försvarsintagna ut från den låsta avdelningen genom att först forcera dörren till en städskrubb och sedan slå sönder väggen ut mot korridoren. Därefter tog de sig ut via taket. En av rymlingarna greps kort därefter av väktare, men övriga åtta kom undan.

Åtgärder efter rymningar

Sedan händelsen har Migrationsverket byggt in extra förstärkning i den aktuella väggen, och även satt in extra larm. Men Owe Hammarling tror inte att det är realistiskt att helt undvika rymningar.

– Ska vi säkerställa att ingen ska rymma överhuvudtaget så kommer det att bli en bunker och det är ingen som önskar. Vårt uppdrag är att behandlingen ska vara human och värdig, säger Owe Hammarling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer