Mytomspunna stridsvagnen Kungstiger från andra världskriget visas i Strängnäs

Publicerad

Den 63 ton tunga stridsvagnsprototypen av Tiger II, även kallad Kungstiger, anlände till Arsenalen i Strängnäs i början av april. Stridsvagnen är utlånad på ett år av tankmuseet i Bovington i England och är ett av åtta bevarade exemplar i världen.

– Normalt när man ber ett museum att få låna deras ”kronjuvel” i samlingen får man oftast ett nej. Därför är det extra roligt att vi får ha den här, säger museichef Stefan Karlsson.

Stridsvagnen var redan utlånad till ett museum i Nederländerna och om Arsenalen kunde täcka fraktkostnaden skulle ett lån på ett år vara möjligt. En sponsor var villig att betala hälften på villkoret att Arsenalen betalade andra halvan. För att lyckas med detta startades en insamling på sociala medier.

– Vi behövde 180 000 kronor och på två veckor hade 299 privatpersoner donerat tillräckligt. Det är jättekul att man tillsammans kan göra någonting som från början kändes omöjligt, säger Stefan Karlsson.

– Att flytta 63 ton, som den här väger, krävs lite resurser.

Svensk Kungstiger

Vagnen som står i Strängnäs tog britterna hand om efter kriget för att analysera och Sverige tog hem en annan stridsvagn för samma ändamål.

– Den sköts sönder för att testa olika vapensystem och erfarenheterna man fick då tror jag har varit viktiga för att utveckla vapnen vi har i dag. Bland annat de pansarskott som Sverige skickade till Ukraina, säger, Stefan Karlsson.

Kungstigern

Typbeteckning: Panzerkampfwagen VI Ausf B Tiger II, SdKfz 182

Tillverkningsår: 1944–1945

Antal tillverkade: 490

Motor: Maybach HL 230 P30, effekt 515 kW (700hk)

Vikt: 68 500 kg

Maxhastighet: 38 km/h

Beväpning: 88 mm kanon KwK43 L/71 och 2 ksp MG 34 7.92 mm

Besättning: 5

Källa: Arsenalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.