Förskola nekade asylsökande köplats – Flens kommun kräver åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Ålidens förskola i Flen nekade i höstas asylsökande barn att ställa sig i kö för att få börja på förskolan. Det visar en granskning som kommunen har gjort. Förskolan har också låtit religiösa inslag ta för stor plats i undervisningen, enligt granskningen. Under torsdagen röstade en enig nämnd för att förskolan måste åtgärda bristerna annars väntar vite.

Barn, -utbildning- och kulturnämnden hade under torsdagen ett sammanträde där politikerna bland annat skulle rösta om kommunens granskning av förskolan samt de åtgärder som föreslagits i tillsynsrapporten.

– Det var en enig nämnd som stod bakom förvaltningens förslag till beslut, säger Peter Munter (S), ordförande i barn, -utbildning- och kulturnämnden.

Nekade asylsökande köplats

I granskningen framgår det att förskolan måste vidta åtgärder för att förbättra arbetet vid ansökningar, köhantering, och antagning. Detta efter att förskolan nekat asylskönade barn att ställa sig i kön för att börja på förskolan.

SVT har tidigare pratat med förskolans skolchef, Jan Rosman, som berättat att man nekade barnen en köplats av ekonomiska skäl då verksamheten får mindre pengar för ett asylsökande barn än ett barn som är folkbokfört i kommunen.

”Det är en marginell grej”

Förskolan, som har en kristen inriktning, måste också se till att de religiösa aktiviteterna såsom bordsbön och bibelberättelser ska vara frivilligt för barnen att delta i. Enligt granskningen ligger de inte utanför undervisningen, vilket de ska göra enligt lag.

– Slår vi ihop de böner som består är det ungefär 1,5 procent av den tiden som barnen är på vår förskola. Det är inte en stor sak, det är en marginell grej, sa Jan Rosman.

Förskolan måste senast den 3 mars skicka in skriftlig dokumentation på hur de har åtgärdat bristerna. Om de inte gör det riskerar de ett vite på 10 000 kronor.

Beslutet som nämnden röstade igenom börjar gälla från och med den 2 februari. Förskolan har chans att överklaga beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.