Mikael Edlund (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande i Eskilstuna är besviken efter alla turer och händelser på Djurgårdens äldreboende. Besvikelsen riktar sig mot kommunala organisationen, men också mot ett eget politiskt misslyckande. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Eskilstuna kommun

Ansvarige politikern: ”Man kan säga att jag misslyckats”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera brister konstaterats på det kommunala Djurgårdens äldreboende i Eskilstuna är vård- och omsorgsnämndens ordförande besviken och självkritisk.
– Ja, man kan säga att jag misslyckats. Samtidigt kan jag säga att mina kollegor nog är rätt trötta på mitt tjatande, säger Mikael Edlund (S).

Mikael Edlund (S) är ordförande för vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna. Han är besviken över turerna kring Djurgårdens äldreboende och kommunens oförmåga att göra något åt problemen.

”Inte levererat”

Enligt honom har frågan om boendet och de slitna lokalerna funnits på agendan sedan ett beslut i kommunfullmäktige 2014.

– Då togs en rapport fram som föreslog att Djurgårdens äldreboende och Trumslagargården skulle ersättas skyndsamt. Alla partier ställde sig bakom slutsatsen i rapporten som antogs av kommunfullmäktige, säger Mikael Edlund.

Enligt honom tog det åtta månader att sammanställa rapporten – något som enligt Edlund är en kort tid.

Men sedan hände inget.

– Den kommunala organisationen har inte klarat av att leverera efter beslutet. Jag är besviken. Det tar för lång tid, hela tiden, i kommunen. Och det tar för lång tid att få fram vård- och omsorgsboenden.

– Man för fram olika ärenden, det knallar på ett tag. Och så inträffar något som gör att man inte kan fortsätta. Då kanske man har tappat ett helt år.

Politiskt ansvar

Mikael Edlund säger att han inte vill skylla ifrån sig. Ansvaret ligger ytterst på hans egen nämnd, som ansvarar för att verksamheten fungerar och fortgår.

– När det gäller Djurgården så har det vidtagits olika åtgärder genom åren. Bland annat arbetsrättsliga förhandlingar. Men det var också allt det här som gjorde att nämnden till slut tog beslutet om att lägga ner boendet 9 juni.

”Misslyckande”

Men du är ju som du säger politiskt ansvarig. Har du något ansvar för situationen kring boendet?

– Jag har rutit och jag har rutit. Men jag äger inte beslutsmakten över hela kommunen. Jag kan inte säga till kommundirektören att ”dra igång det här nu”. Ja, man kan säga att jag misslyckats. Samtidigt kan jag säga att mina kollegor nog är rätt trötta på mitt tjatande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.