Foto: TT/Janerik Henriksson

Nära hälften av länets hustak är i behov av reparation

Publicerad

Av alla hustak i Sörmland som serviceföretaget Anticimex besiktigade under 2020 hade 44 procent anmärkningar varav 10 procent med skador som behövde åtgärdas omgående. Nu slår företaget larm om att länets husägare bör se över sina tak för att slippa läckage under hösten och vintern.

Skador och brister på hustak är enligt Anticimex ett vanligt problem som kan leda till kostsamma skador om de inte repareras. Det vanligaste problemet som Anticimex konstaterat är att taken är för gamla. De menar att oberoende på vilket tak man har behöver taktäckningen läggas om när den slitits ut. Den beräknade medellivslängden för papptak är cirka 15–20 år, för takpannor cirka 30 år och för bandtäckt plåt cirka 40 år, enligt företaget.

– Vår bild är att många väntar för länge med att lägga om taket eftersom det är en kostsam renovering, säger Johanna Lindström, expert på husbesiktningar och byggnadsmiljö på Anticimex.

Flera tak behövde åtgärdas omgående

Under 2020 besiktigade Anticimex 1 344 tak i Sörmland. Av de taken hade 10 procent en skada eller allvarlig brist som behövde åtgärdas omgående. Ytterligare 34 procent av hustaken i länet bedömdes att kunna utveckla skador inom de närmsta åren.

– Husägare bör inspektera sitt tak en gång per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.