Grabbarna värmer upp innan det är dags för match. Foto: SVT

14-årige Mohamad: ”Jag tycker om fotboll hur mycket som helst”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången arrangerades i år gratisfestivalen Tillsammans Cup i Katrineholm. Tanken är att bidra till förbättrad integration, bland annat med hjälp av fotboll.

– Jag spelar fotboll för att det är roligt och för att träffa kompisar. Jag tycker om det hur mycket som helst, säger 14-årige Mohamad Abbas som kom till Katrineholm från Syrien för tre år sedan. Hans föräldrar är fortfarande kvar i hemlandet.

– Jag saknar dem varje dag, säger han.

Vill bidra till bättre integration

Det är första gången som gratisfestivalen Tillsammans Cup arrangeras i Katrineholm. Totalt äger arrangemanget rum på 18 platser i Sverige för tredje året i rad. Förutom fotboll erbjuds en rad olika aktiviteter, för stora och små.

Syftet är att erbjuda ett nationaldagsfirande för alla där människor förenas i sport och musik, och samtidigt bidra till en bättre integration.

– Jag ville att grabbarna skulle få möjlighet att spela fotboll, skapa nya relationer och på det sättet skapa glädje och mångfald, säger fotbollsledaren Martin Lindgren som är den som tagit initiativet till Tillsammans Cup i Katrineholm.

Därför firar vi nationaldag den 6 juni

Sveriges officiella nationaldag är, sedan år 1983, den 6 juni. Dagen firas till minne av Gustav Vasas utnämning till kung i Strängnäs år 1523, och även 1809 och 1974 års regeringsformer, som båda skrevs under den 6 juni respektive år.

Mellan 1916 och 1983 firades dagen som svenska flaggans dag, en så kallad nationell festdag. Firandet ägde rum på Stockholms stadion mellan 1916 och 1963, varpå det flyttades till Skansen.

Från och med 2005 är den 6 juni en helgdag.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.