Polisområdeschefen Lars Hammarsjö säger att polisen misstänkte att något var på gång före nazistdemonstrationen i centrala Nyköping i lördags. Foto: Jessica Gow/TT och SVT

Flera brott utreds efter nazistdemonstration i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

I lördags demonstrerade nazister på Stora torget i Nyköping. Polisen hade indikationer på att något var på gång redan tidigare i veckan då samma gruppering misstänks ha genomfört flera fall av skadegörelse.

Detta ska ha inträffat under natten till fredagen.

– Det var klotter och klistermärken. Där har vi skrivit fem anmälningar varav två hets mot folkgrupp, säger Lars Hammarsjö, polisområdeschef i Nyköping.

Flera misstänkta brott

Under lördagens demonstration skedde flera misstänkta brott. En man greps misstänkt för förberedelse till misshandel, dels för att han hade skyddsutrustning på sig men också för att han misstänks ha innehaft ett knogjärn.

Demonstrationen genomfördes utan tillstånd, något polisen bedömer att den egentligen hade behövt. 

– När vi uppmärksammade dem kom de gående på Hospitalgatan. De gick i samlad grupp och vår upplevelse var att det var en allmän sammankomst, säger Lars Hammasjö. 

En anmälan om brott mot ordningslagen har därför upprättats där personen som anses som ansvarig för sammankomsten kommer utredas.

”Gör de fel kommer vi vara där”

Nazisterna skriver på sin hemsida att de kommer besöka Nyköping snart igen. 

– Så länge man sköter sig så är alla välkomna, deras åsikter är deras åsikter, men gör de fel kommer vi vara där, säger Lars Hammarsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.