Johan Söderberg (S) säger att det finns risk att flera elevassistenter kan sägas upp. Foto: TT/Privat

Nedskärningar inom skolan i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Bildningsnämnden kommer att göra nedskärningar inom skolan i Katrineholm, något som Lärarnas Riksförbund i Katrineholm är kritiska till.

– Skolan är ingen kortsiktig kostnad utan en långsiktig investering, säger Alexander Broberg, kommunföreningens ordförande.

Bildningsnämnden kommer att dra ner på 14 miljoner kronor. Sedan tidigare har kommunen beslutat om att skära ner med åtta miljoner kronor.

– Jag har varit ute på skolor i dag och det är inte några muntra miner. Många lärare är bekymrade över vad som kommer att hända, säger Alexander Broberg.

Alexander Broberg. Foto: Privat

”Det är förstås tråkigt”

Besparingarna innebär bland annat att nämnden sänker skolpengen till förskola, fritidshem och gymnasieskolan. Beslutet innebär även att nämnden skjuter upp flytten av ett gymnasieprogram. Den nya organisationen för modersmålsstöd i förskolan skjuts också upp och det blir ingen kommunfest.

– Vi gör de här besparingarna för att vi fått det i uppdrag av kommunstyrelsen. Det är förstås tråkigt att fatta ett sådant beslut, men alternativt är att kommunen hamnar på ett underskott som vi slutändan ändå måste hämta hem, säger Johan Söderberg (S), ordförande i bildningsnämnden.

Mer att göra för lärarna

Men Alexander Broberg tycker inte att kommunen tar hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna ett sådant besparingspaket kan få.

– Jag tror att många lärare kommer att få en ökad arbetsbelastning om fler lärarassistenter försvinner. Det innebär också mindre tid för lärarna med elverna. I stället för att prioritera lärarnas och elevernas arbetsmiljö så skärs det ner på skolans budget för att täcka underskott som har uppstått i andra verksamheter, säger han.

– Det är inte den här vägen vi vill gå men det handlar om kommunens framtid. Vi ska inte behöva hamna i underskott och göra av med mer pengar än vi har tillgång till, säger Johan Söderberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.