Asia Ahmed och Camilla Semmelback jobbar på Djurgårdens äldreboende. Foto: SVT

Brev om nedskärningar på demensboende väcker oro: ”Personalen mår inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

Ett brev om att bemanningen ska minskas på ett demensboende i Eskilstuna har väckt oro bland personalen.

I brevet som skickats ut till de anhöriga konstaterar enhetschefen för Djurgårdens äldreboende att boendet under en tid haft högre bemanning än andra demensboenden i kommunen. Därför kommer personalen minska från fem till fyra anställda på vardagarna.

Personalen på Djurgårdens äldreboende är upprörda och menar att de redan i dag går på knäna.

– På helgerna är vi tre personal på 17 boende som behöver hjälp med precis allting. Vi har fått upp alla runt 11.45, en kvart senare måste vi starta med lunchen, säger Asia Ahmed, som är arbetsplatsombud för fackförbundet Kommunal.

”Inga nedskärningar alls”

SVT har inte kunnat nå ansvarig enhetschef som är tjänstledig denna vecka, men enligt förvaltningschefen finns det ingen förändring i budgeten.

– Det jag kan se och stå för till hundra procent det är att det är exakt samma pengar som finns tillgängliga för att bemanna den här enheten nästa år som det har varit i år, säger Johan Lindström, förvaltningschef för vård och omsorg.

Enligt Johan Lindström kommer inte heller omsorgstimmarna förändras.

– Det handlar om att personal som varit sjukskriven eller tjänstledig kommer tillbaka. Så det är ingen nedskärning alls, säger han.

Johan Lindström, förvaltningschef för vård och omsorg. Foto: SVT

Håller inte med förvaltningen

Asia Ahmed håller inte med förvaltningschefen om att de äldre kommer att få lika många omsorgstimmar.

– I dag har vi en övertalighet på 33,5 timmar i veckan eftersom personal valt att gå upp i tid. Det är dessa som kommer att försvinna från oss hur man än räknar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.