Foto: TT Nyhetsbyrån

Niklas Rådström får Delblancpriset

Uppdaterad
Publicerad
Delblancpriset tilldelas i år författaren Niklas Rådström.

Priset tilldelas en högt kvalificerad författare eller annan kulturell verksam person som i någon mening kan sägas verka i Sven Delblancs anda, skriver Trosa kommun i ett pressmeddelande.

Niklas Rådström får priset med motiveringen:

”Genom att vara verksam i många genrer och genom att förena stor lärdom med mild humor når författaren en bred publik.”

Sedan debuten 1975 med diktsamlingen ”Dikter kring Sandro della Quercias liv” har Niklas Rådström skrivit diktsamlingar, romaner, essäer dramatik och manus för film.

Priset delas ut den 23 maj vid Trosa lands kyrka, Vagnhärad.

Delblancpriset

Visa

Delblancpriset delades för första gången ut den 26 maj 2011 i samband med firandet av Sven Delblancs födelsedag – den dagen skulle Sven Delblanc ha fyllt 80 år.

”Priset ges till en högt kvalificerad författare eller annan kulturellt verksam person som i någon mening kan sägas verka i Sven Delblancs anda. Därmed menas bland annat: att som engagerad demokrat och fri intellektuell tala om viktiga ting på ett sådant sätt och med sådan språklig spänst att budskapet når ut till många människor.”

Initiativtagare till priset är Delblancsällskapet, Trosa kommun och Sörmlands Nyheter. Prissumman om 75.000 kr kommer att delas ut vart fjärde år.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer