Foto: svt

Norra Sörmland får ny ambulans

Publicerad

Först ut i Sörmland var södra delen. Nu är det norra länsdelens tur att få en ”single responder”, alltså en enmansambulans.

Tanken är att en ensam sjuksköterska ska åka ut som ett komplement till ambulansen.

– Misstänker man att det är en väldigt allvarlig händelse så kommer alltid vi och en ambulans, säger Magnus Vesterhav, sjuksköterska.

Hela länet

Meningen är att den här bilen kommer att användas i Eskilstuna och Strängnäs, och det kan också bli fler bilar framöver.

– Det här är en satsning som vi kommer att bygga på allt mer med, säger landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).

Livräddning

I bilen finns det mesta som man behöver inledningsvis för att rädda liv, men det finns ingen möjlighet att frakta liggande patienter till sjukhus.

– Kanske kommer vi först och kan starta en behandling på plats, och sen kommer en ambulans så att transporten in till sjukhus inte fördröjs, säger Magnus Vesterhav.

Säkerhet

Det har förekommit stenkastning mot räddningspersonal och det kan vara oroligt att åka ut ensam.

– Vi har mandat att säga ifrån om vi inte vill åka själva, då kan vi få med oss polis eller väktare, säger Magnus Vesterhav.

Hela inslaget kan du se här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.