Foto: TT

Nu är det klart: då blir det folkomröstning i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen fattade kommunfullmäktige i Strängnäs beslut om hur och när folkomröstningen om skolan ska äga rum.

Det blir den 9 september som Strängnäsborna har möjlighet att rösta om hur skolorna bör organiseras. Medborgarna kan då tycka till om huruvida fyra skolor och två högstadier bör läggas ner eller vara kvar.

Ragnar Lindén (MP), oppositionsråd, tycker att svarsalternativen är bra.

– Det är bra formulerade alternativ där man har lyssnat på folkinitiativets önskemål, säger han.

Moderaterna och Socialdemokraterna röstade tidigare emot att folkomröstningen skulle genomföras. Ingen yrkade på avslag till förslaget om datum och formuleringar, men alla var ändå inte helt nöjda.

– Jag tycker att det är en krånglig frågeställning som medför att man som medborgare måste vara insatt i alternativen, säger Maria Antropowa Ehrnfelt (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Vad tycker du själv? Läs frågan och svarsalternativen i faktarutan nedan.

Så ska det stå på röstsedeln

Visa

Frågeställningen: Hur vill du att skolstrukturen i Strängnäs kommun ska vara?

A: Jag vill ha en skolstruktur enligt folkinitiativets förslag, d.v.s. att landsbygdsskolorna i Fogdö, Länna, Härad samt Tosterö ska bevaras samt att Stallarholmskolans årskurs 7–9 och Karinslundsskolans årskurs 7–9 ska vara kvar där de fanns innan beslutet om förändrad skolstruktur fattades av kommunfullmäktige.

B: Jag vill ha en skolstruktur i enlighet med kommunfullmäktiges beslut den 23 april 2018, § 69, d.v.s. att förskoleklasserna, grundskolorna och fritidshemmen i Fogdö skola, Länna skola, Härad skola och Tosterö skola ska upphöra, att verksamheten i Stallarholmskolans och Karinslundsskolans årskurs 7–9 ska upphöra samt att verksamhet i förskoleklass, grundskolans årskurs 1–3 och fritidshem påbörjas vid Karinslundsskolan.

C: Jag avstår från att ta ställning.

Källa: Strängnäs kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strängnäs

Mer i ämnet