Emma Larsson tog två silver i artistisk gymnastik i World Challenge Cup i Baku Azerbajdzjan. Foto: Bildbyrån

Nu avgörs om Emma Larsson får representera Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen är det dags för Emma Larsson, Eskilstuna GF, att tävla i Test-Event, en del i kvalen för sommar-OS.

Emma Larsson är sedan en vecka på plats i Rio de Janeiro, och i helgen var det dags för kvalprocessen för OS 2016, där hon tävlar i artistisk gymnastik i ett moment som heter Test-Event.

– Vi har kunnat träna sedan i måndags, och nu handlar det om att anpassa sig till redskapen som finns här, berättade Helena Andersson, ansvarig för seniorlandslaget i kvinnlig artistisk gymnastik, på en hackig telefonlinje från Rio de Janeiro under torsdagen.

”Det är högre nivå nu än för fyra år sedan”

Hon förklarar att träningen under veckan har följt ett strikt schema, där träningen ökas dag för dag för att göra gymnasterna så klara för tävlingen som möjligt.

– Det är jättesvårt att säga hur det kommer gå, det är ovisst för alla, och det handlar helt om hur man kör i förhållande till de andra på plats under själva tävlingen. Men jag kan direkt säga att det generellt är en högre nivå på gymnasterna på plats nu än för fyra år sedan. Konkurrensen är tuffare.

Håller topp-kvalitet

Emma Andersson har uppnått den högsta mångkampspoängen bland landslagsgymnasterna de senaste åren.

När hon i februari knep silvermedaljen i Challenge-cup tävlingen i Baku, visade hon en nivå som placerar henne på topp 8-placering inför OS 2020.

Förra året kom Sverige på 22:a plats i lagtävling på VM i Glasgow, och med det var chansen att kvalificera sig som lag till OS inte längre aktuell. Möjligheten för enskilda gymnaster att kvalificera sig kvarstår dock.

Tävlar i alla fyra grenar

Under söndagens tävling tävlar hon i mångkamp, vilket innebär alla fyra grenarna. Och sedan är det totalpoängen som räknas in i kvalet.

Det är Internationella Gymnastikförbundet, FIG, och Svenska Olympiska Kommittén som, med stöd av Gymnastikförbundets kriterier avgör vilka som får representera Sverige.

Hänger på henne

Om Emma Andersson går vidare avgör om Sverige kommer vara representerade i artistisk gymnastik i OS i sommar.

Även Jonna Alderteg skulle ha tävlat i kvalmomentet, men kan inte delta på grund av en skada hon ådragit sig i samband med världscupsfinalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.